0

15-годишната руска фигуристка Камила Валиева е обяснила положителния си тест за допинг с объркване с лекарството за сърце на нейния дядо. Това обявиха от ръководството на Международния олимпийски комитет (МОК). 

Валиева представи аргументите си на изслушването пред Спортния арбитражен съд (CAS), след което бе решено фигуристката да продължи участието си на Игрите в Пекин.

"Нейното обяснение бе, че е станало с препарат, който дядо й взима", заяви ръководителят на Дисциплинарната комисия на МОК Денис Осуалд.

Той е специалисти по спортно право с голям опит, включително сред разследвалите допинг случаите на Игрите в Сочи, свързани с подкрепена от руската държава схема за допингиране. Осуалд обясни, че Валиева е представила някои детайли, които поставят под съмнение личната й вина. От МОК обаче поръчаха да бъдат разследвани хората от обкръжението на 15-годишното дете, сред които треньорката Тутберидзе и лекарят.

Световната антидопингова агенция (WADA) и МОК не засега не дават повече подробности пред агенция "Ройтерс".

По-рано от Международния олимпийски комитет обявиха на пресконференция, че "Б" пробата на Валиева все още не е анализирана, въпреки първоначалния положителен резултат. Фигуристката и нейното обкръжение ще бъдат разследвани от руската антидопингова агенция след Олимпиадата.

МОК няма да провежда официално награждаване във фигурното пързаляне в случай, че Валиева е сред медалистите. Тя вече бе сред победителите в отборната надпревара с отбора на Руския олимпийски комитет.

„Международният олимпийски комитет смята за неразумно в момента да се връчват медали на победителите и призьорите в отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпийските игри в Пекин, тъй като има вероятност да се допусне грешка заради случая с Камила Валиева“, каза пред журналисти ръководителят на Дисциплинарната комисия на МОК Денис Осуалд.

"Разбираме много добре как се чувстват отборите, спечелили среброто (САЩ) и бронза (Япония), но е много трудно да се раздават медали в такава несигурна ситуация, защото има възможност да се допусне грешка", каза Осуалд.

"Вярваме, че решението да не присъждаме медали е далновидно. От една страна, трябва да разрешим ситуацията с Валиева, а от друга страна да гарантираме, че другите два отбора ще получат своите заслужени медали на церемонията с достойнство. Сега трябва да изчакаме, докато можем справедливо да раздадем медали, по-късно ще им дадем възможност да им се връчат медалите в тържествена атмосфера. Трябва да покажем уважение към спортистите, те заслужават своите медали", добави той.

"Не искаме да направим грешка с това на кого даваме медали. Ако все още няма конкретен отговор за допинга, ако има положителен резултат от допинг тест, тогава трябва да разрешим ситуацията. Трябва да проверим "Б" пробата. Затова смятаме, че е справедливо решението да не се раздават медали на тези състезания в момента, каза още Осуалд.

"B" пробата на руската фигуристка Камила Валиева преди Олимпийските игри в Пекин все още предстои да бъде анализирана, въпреки първоначалния положителен резултат, съобщи Международният олимпийски комитет.

Рускинята получи разрешение да се състезава в индивидуалната надпревара на Игрите в Пекин след решение на Спортния арбитражен съд (CAS), който прие становището на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) да отмени наказанието й.

Осуалд добави, че Международният олимпийски комитет (МОК) не вижда връзка между допинг случая на Камила Валиева и скандала след Игрите в Сочи 2014. "Доколкото знам, няма връзка между организираната допинг система, която съществуваше в Сочи, и настоящия случай, но ми е трудно да говоря по тази тема, тъй като не съм запознат с всички подробности по случая. Нека не преувеличаваме значението на този случай", каза Осуалд.

Комисията на Осуалд през 2017 година дисквалифицира 43 руски участници в Игрите в Сочи за нарушения на антидопинговите правила, 28 от тях успешно оспориха наказанието в CAS, а жалбите на 11 спортисти бяха частично удовлетворени.